Toeristenlaan

Beschrijving

Vlak bij het station gelegen zijstraat van de Zoniënwoudlaan, aan de andere kant aansluitend op de Bevrijdingslaan en de Boomkwekerijlaan. Uitsluitend bebouwd met vrijstaande villa's, vooral cottagevilla's uit de jaren 1930. De villa's op de nummers 1, 3, 5, 7-11 figureren op tal van oude postkaarten. Op de hoek met de Zoniënwoudlaan bevindt zich het voormalige Hof te Rode (vandaag een wooncomplex). Op nummer 4 bevindt zich een modernistische villa uit de jaren 1960, gebouwd naar ontwerp van de Brusselse architecten Bernard Féron, Etienne Pourbaix en Cécile Féron.

De Toeristenlaan maakt samen met de Octave Michotlaan, Dallaan en Nieuw-Rodelaan (aan de andere kant van de Zoniënwoudlaan) deel uit van de wijk het Nieuwe Rode. Met de aanleg van de Zoniënwoudlaan rond 1914 kwam de ontwikkeling van het gebied ten oosten van het station op gang. Tot dan was deze zone op enkele hoeves na zo goed als onbebouwd. Het Nieuwe Rode werd tijdens het interbellum verkaveld door de effectenmakelaar Octave Michot. Door de gunstige ligging op loopafstand van het station lieten tal van gegoede stedelingen hier een villa bouwen. De Toeristenlaan dankt haar naam aan de hoeve-laiterie "Chez Alfred" die in het interbellum in het Hof te Rode was gevestigd. Het succes van de afspanning bracht tal van zondagstoeristen uit Brussel naar het Nieuwe Rode.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 03.12.1935 (nummer 3), 06.06.1933 (nummer 5), 20.10.1967 / 1967171 (nummer 4).
  • GUNST P. 2008: Brussel en de Vlaamse Rand: een verhaal van migraties en grenzen, Leuven, 42.

Auteurs: Van Herck, Karina