Pater R. Van De Wouwerstraat

Beschrijving

Belangrijke centrumstraat van Zichem. Vertrekkend aan de Markt, met gebogen verloop westwaarts lopend, komt ze op een rond punt waarop ook de Weg op Messelbroek en de Steenweg op Scherpenheuvel uitgeven.

Het oostelijke gedeelte van de straat kent dichte rijbebouwing, ter hoogte van de Sint-Eustachiuskerk erg open uitzicht door het kerkplein ten zuiden van de straat, en een parking, waar zich de oude pastorie bevond, ten noorden. Verder westwaarts eerder open bebouwing.

Typische dorpswoningen zijn nummers 33-43, een reeks onder doorlopend zadeldak, bakstenen enkelhuizen in repeterend schema. Mogelijk met één verdieping verhoogd. Andere voorbeelden zijn de nummers 30-32, 36, 50, 57-61, 58-68, alle eenvoudige, vroeg 20ste-eeuwse bakstenen breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, veelal gecementeerde plint, soms met schijnvoegen. Nummer 98 is een witgeschilderde bakstenen dorpswoning van twee bouwlagen op gecementeerde plint met doorlopende lekdrempels op de eerste verdieping, en verder een paar éénlaagse verankerde bakstenen dorpswoningen op imitatie breukstenen plint (nummers 103-105).

Auteurs: Thomas, Hans