De Burburelaan

Beschrijving

Van noordoost naar zuidwest lopende straat. Voor een groot deel ligt de oostelijke zijde op Wezembeek-Oppem, de overzijde op Kraainem. Oude verbindingsweg tussen het centrum van Wezembeek ten noordoosten (Sint-Pietersplein) en Stokkel ten zuidwesten, vroeger gekend als Kattestraat en Stockelschenweg. Nog voor de Eerste Wereldoorlog genoemd naar Oscar de Burbure, burgemeester van Wezembeek-Oppem van 1891 tot 1915. In 1915 gaf de gemeente gunstig advies tot verbreding en verharding met kasseien.

Licht gebogen verloop met gevarieerde bebouwing, afgewisseld met open ruimte. Naar Wezembeek toe rijbebouwing.Ongeveer in het midden wordt de laan doorsneden door de noord-zuid lopende R0 (ring rond Brussel).

Nummers 49-51 zijn typische arbeiderswoningen met gecementeerde lijstgevels onder zadeldak (mechanische pannen). Enkelhuizen in repeterend spiegelbeeldschema.

• CALUWAERTS Roger. 1985: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 4.2, 8.

Auteurs: Thomas, Hans