Jan Baptist De Keyzerstraat

Beschrijving

Grosso modo noord-zuid lopende straat, vertrekkende aan de Wezembeeklaan in het noorden, overgaand in de Van Severlaan in het zuiden. Genoemd naar soldaat Joannes Baptist De Keyser, gesneuveld in 1918 in Poelkapelle. Verbindingsweg tussen Wezembeek en Oppem, vroeger deels overeenkomend met de Kerkstraat. Oorspronkelijk vrij grillig verloop, later deels rechtgetrokken waardoor nu vrij recht verloop met knik ter hoogte van de Wezembeeklaan (rond punt).

Afwisselend aaneengesloten en vrijstaande villabebouwing. Vlakbij Wezembeek grootschalige recente inplanting van rusthuis op de plaats van het laat 19de-eeuwse klooster van de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (enkel nog kapel in de kloostertuin).

Nummers 51 en 55 zijn twee quasi identieke rijwoningen (nummer 55 half vrijstaand) van twee traveeën en twee bouwlagen in enkelhuisopstand, blauwe hardstenen plint. Neotraditioneel getint, met als trapgevel uitgewerkt dakvenster. Op de verdieping deurvenster met balkon op uitgewerkte consoles, gebombeerde gietijzeren borstwering. Nummer 51 met grotendeels bewaard schrijnwerk, deurvenster eerste verdieping vervangen door pvc.

• CALUWAERTS Roger. 1985: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 4.3, 9.

Auteurs: Thomas, Hans