Leuvensesteenweg

Beschrijving

De Leuvensesteenweg werd in 1826-1827 aangelegd tussen Tervuren en Leuven. In het uiterste zuiden van Wezembeek-Oppem vormt ze tussen de Elisabethlaan en de Museumlaan voor circa 200 meter de grens met Tervuren.

Vroeger bevond zich hier het zo genoemde station van Tervuren (echter gelegen op Wezembeek-Oppem), dat werd gesloopt in 1964.

Op de hoek van de grensstraat en de steenweg bevindt zich het beeldbepalende Hotel La Vignette (update: gesloopt in april 2016). Bakstenen gebouw met neotraditionele verwijzingen, eerste bebouwing kadastraal geregistreerd in 1876, later herhaaldelijk uitgebreid en verbouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Sectie C, 1876/3, 1913/22, 1927/49.

Auteurs: Thomas, Hans