Geografisch thema

Residentiepark Schone Lucht

ID
16372
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16372

Beschrijving

Wijkontwikkeling van 1952-1953 ingebed tussen de Oppemlaan, de Madeliefjeslaan en de Ring rond Brussel.

In 1947 gaf de s.a. Immobilière Electrobel Robert Schuiten de opdracht een parochiaal centrum met kerk en pastorij, school en winkelruimtes te ontwerpen in de bosrijke omgeving van de Schone Lucht-wijk (Bel Air). De planning van de ring rond Brussel in deze zone (uiteindelijk pas in de jaren 1970 verwezenlijkt) zorgde voor vertraging. In 1952 werd hem door het aartsbisdom alsnog gevraagd de Sint-Jozefskerk te verwezenlijken. Ondertussen had Schuiten zelf de gronden, waar het parochiaal centrum oorspronkelijk zou gebouwd worden, opgekocht omdat Electrobel geen geld meer wilde investeren. Aan de voorzieningen van kerk, pastorie, school en winkelruimtes werd ook nog een tennisveld toegevoegd. De architect voorzag gegroepeerde witgeschilderde bakstenen privéwoningen onder zadeldaken, zowel vrijstaande, halfvrijstaande, als rijhuizen. De wijk werd uiteindelijk gebouwd in het begin van de jaren 1950, de kerk was afgewerkt in 1957 (ingezegend in 1959).

  • CALUWAERTS Roger. 1984: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 3.3, 3.
  • CULOT Maurice, STRAUVEN Francis, LAMY Dominique. 2002: Robert Schuiten, Architecte et peintre, Brussel, 38-44.
  • VANNIEUWENHUYZE Karen. 2010: De naoorlogse architect Robert Schuiten en zijn omgang met de ruimte, Onuitgegeven Masterproef, Gent, 68-69.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint Jozef

  • Is deel van
    Wezembeek-Oppem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Residentiepark Schone Lucht [online], https://id.erfgoed.net/themas/16372 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.