Geografisch thema

Acacialaan

ID
16373
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16373

Beschrijving

Straat, beginnend bij Lelielaan en eindigend bij Geraniumlaan. Centraal gelegen in "Maria Duyne Bungalow City", een villaverkaveling van circa 1923 door de maatschappij "Bel­gian Lit­to­ral Cie S.A." (1920). Dit kaderde in de uitbouw van een nieuwe toe­ris­ti­sche kern nabij de grens met Klemskerke. Hier was de toen­ma­lige locatie van paardenrenbaan en de na­ge­noeg gelijk­tij­dige, klei­nere verkaveling Zeepaadje/ Duinhoe­ven­laan/ Duin­doorn­straat. De benaming van laatst genoemde straten verwijst naar de ligging nabij de Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen uit de 18de eeuw. De verkoop van de percelen kent aanvankelijk weinig succes; de verkaveling telt in 1952 nog maar zeven villa's.

Concentrische aanleg met Mei­bloempjes-, Lelie-, Acacia-, Tul­pen-, Violieren-, en Klapro­zenlaan aan weerszijden van de centrale as van de Klemskerkestraat. De oudste, bewaarde echter niet verder iden­ti­fi­ceer­bare bouw­aan­vra­gen date­ren van 1923 en zijn respectievelijk naar ontwerp van archi­tec­ten J. Parys (Brussel) en E.H. Chaineux (Brussel; "ar­chitec­te S.C.A.B"); laatst genoemd plan is door de verkavelingmaatschappij goed­ge­keurd. Overwegend pseudo-streekeigen villabouwtrant.

  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 35.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Acacialaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16373 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.