Geografisch thema

Batterijstraat

ID
16375
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16375

Beschrijving

Landelijke weg vanaf de Klemskerkestraat in oostelijke richting tot aan de grens met De Haan. De Duitsers installeerden hier en over de grens te Klemskerke (De Haan) tijdens de Eerste Wereldoorlog een grote houwitserbatterij "Deutschland" met vier grote kanonnen zogenaamd "Dikke Bertha". Na de oorlog werd de batterij als museum ingericht. In 1939 werden de laatste twee kanonnen verkocht en in 1950 de laatste restanten gesloopt.

Voorheen heette de weg "Heyeweg", naar de fossiele duinen op de grens met De Haan waarvan een restant door het duinendecreet van 14 juli 1993 als duingebied wordt beschermd. Tegenwoordig als Vlaams natuurreservaat zogenaamd "D' Heye" van 40 ha in eigendom en onder beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 36.

Bron     : Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Batterijstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/16375 (Geraadpleegd op )