Geografisch thema

Brugsesteenweg

ID
16377
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16377

Beschrijving

Rechte gewestweg die vanaf de grens met De Haan tot aan de Prinses Elisabethlaan bij het kanaal Brugge-Oostende loopt, knik in het tracé ter hoogte van de Sluizenstraat en Plassendalesteenweg. De aanleg van de steenweg gaat terug tot 1765, van 1818 tot 1820 worden de werken voltooid. In 1850 zogenaamd "Kalzijde van Oostende naar Brugge".

Eerste deel van de steenweg op grondgebied Bredene onbebouwd. Vanaf de kruising met de Plassendalesteenweg grenzend aan industrieterrein lintbebouwing aan oostzijde, voornamelijk van bedrijven, tevens enkele woningen en winkelcentrum. Nummer 75, eenlaagse woning van vier traveeën onder pannen zadeldak, nieuwe dakkapellen. Beraapte gevel met beschilderde omlijsting van de getoogde muuropeningen. Aanbouw onder lessenaarsdak met getrapte voorgevel. Deels bewaard houtwerk uit het interbellum. Nummers 136-146: een cluster van woningen van anderhalve bouwlaag, verbouwd.

 • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 38.

Bron     : Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning met ingebouwde schuur

 • Omvat
  Geschutsbunker

 • Omvat
  Hoeve Blinkers Hofstee

 • Is deel van
  Bredene


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brugsesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/16377 (Geraadpleegd op )