Fritz Vinckelaan

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Bredene-Sas en Bredene-Dorp. De weg start in het verlengde van de Buurtspoorwegstraat en loopt verder in oostelijke richting tot aan het kruispunt Dorpsstraat/ Duinenstraat/ Oude Tramstraat. In 1959-1969 in verschillende fasen aangelegd op het tracé van de voormalige tramlijn. De naam verwijst naar Fritz Vincke, een Bredenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf in politieke gevangenschap.

De Nukkerbrug verbindt de Fritz Vinckelaan met de Buurtspoorwegstraat die naar het kanaal Brugge-Oostende loopt. De brug over de Noord Ede wordt reeds vermeld in 1771 als "Duykers brugge", in 1882 krijgt ze haar huidige benaming. De driebogige 18de-eeuwse brug werd in 1959 vervangen door de huidige brug.

Begin van de straat getypeerd door rijbebouwing uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, soms aangepast met een nieuwe gevel. Nummers 30-32, eenvoudige koppelwoning in spiegelbeeldschema van twee bouwlagen en telkens twee traveeën onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien waarin bewaard houtwerk (bovenlicht met gekleurd glas gescheiden door verticale roeden). Nummer 18, vrijstaande interbellumvilla met vernieuwd parement. Een bouwlaag met twee driezijdige erkers onder schilddak. Nabij het August Plovieplein clusters woningen uit het midden van de 20ste eeuw. Nummers 50-52, eenheidsbebouwing gebouwd volgens spiegelbeeldschema, koppelwoning met parement in rode sierstenen, getypeerd door driezijdige erker op de begane grond en bovengaand drielicht binnen natuurstenen omlijsting, verspringende kroonlijst. Nummer 59, met symmetrische lijstgevel, parement uit rode sierstenen en twee overhoekse erkers oplopend in de vernieuwde kroonlijst.

Naar Bredene-Dorp toe vrijstaande woningen en clusters rijwoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en recenter. Aansluitend op de Dorpsstraat enkele oudere rijwoningen. Nummer 192, éénlaagswoning voorzien van sierbepleistering.

• Bredene in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, foto 15.
  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 47.
  • DESOPPER G., Bredense monumenten, gedenkplaten en gedenkstenen, in Ter Cuere, Jaarboek 1995, p. 31-91.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien