Meibloempjeslaan

Beschrijving

Straat in villaverkaveling van circa 1923 door maatschappij "Bel­gian Lit­to­ral Cie S.A." (1920), kaderend in de uitbouw van een nieuwe toe­ris­ti­sche kern nabij de grens met Klemskerke (De Haan), zie ook toen­ma­lige loca­tie van paardenrenbaan en de na­ge­noeg gelijk­tij­dige, klei­nere verkaveling Zeepaadje/ Duinhoe­ven­laan/ Duin­doorn­straat. De huidige benaming van deze straten verwijst naar de ligging nabij de 18de-eeuwse Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen. De verkoop kent aanvankelijk weinig succes; de verkaveling telt in 1952 nog maar zeven villa's. Oorspronkelijk noemt de straat "Muguetlaan".

Concentrische aanleg met Mei­bloempjes-, Lelie-, Acacia-, Tul­pen-, Violieren-, en Klapro­zenlaan aan weerszijden van de centrale as van de Klemskerkestraat. De eerste, bewaarde echter niet verder iden­ti­fi­ceer­bare bouw­aan­vra­gen date­ren van 1923 en zijn respectievelijk naar ontwerp van archi­tec­ten J. Pary (Brussel) en E.H. Chaineux (Brussel; "ar­chitec­te S.C.A.B"); laatstgenoemd plan is door de verkavelingmaatschappij goed­ge­keurd. Nr. 10 naar een ontwerp van 1924.

Nummers 10-12; achterin gelegen interbellumvilla's bereikbaar via een zijweg, zogenaamd "Les Coquillos" en "Les Bluets". Nummer 10, eenlaagse woning onder haakse zadeldaken. Thans witgeschilderde baksteenbouw met vensterrisaliet oplopend in een puntgevel onder geknikt zadeldak; dakkapellen onder klimmende bedaking. Driezijdige erker onder balkon toegankelijk via een deurvenster in een rondbogige vensteropening; imitatievakwerk in de top. Portiek met rondbogige toegang. Nummer 12, woning van één en twee bouwlagen onder onder meer geknikte daken. Beschilderde baksteenbouw met bloot gehouden sierbogen. Nummer 30, interbellumvilla, voorheen genaamd "Ons duo", villa van twee en drie bouwlagen onder combinatie van zadel- en platte daken. Middenrisaliet onder afgewolfd zadeldak. Oorspronkelijke gevelafwerking met imitatievakwerk en vensterluiken in trompe-l'oeil in de afgelopen jaren verwijderd, net als het toegangshek en garagehek met respectievelijk een afbeelding van een solsleutel en schilderspalet en twee karrenwielen.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwvergunningen, 1923-1924.
  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 57.