Nieuwstraat

Beschrijving

Straat die vanaf de Prinses Elisabethlaan naar de Coupurestraat leidt. Het eerste straatdeel werd aangelegd rond de eeuwwisseling, na de Eerste Wereldoorlog verlengd tot aan de Coupurestraat.

20ste-eeuwse rijbebouwing van twee bouwlagen onder zadeldak. Nummer 15, rijwoning van twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk voormalig winkelhuis zie puilijst, bepleisterde lijstgevel voorzien van Franse voegen op de deels verbouwde begane grond. Nummers 11-13, samenstel aansluitend bij nummer 15.

Nummer 36/ Henri Zwaenepoelstraat, hoekpand uit de jaren 1930-1940, naar ontwerp van architect H. Dubois (zie inscriptie), hoekwoning van twee bouwlagen onder half schilddak (pannen), aansluitende lagere garage-aanbouw onder platte bedaking. Roodbakstenen parement, rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen bovendorpels (bewaard groen- en witbeschilderd houtwerk met glas in lood), typerende afgesnuite hoek met deur. Nummer 55, interbellumwoning van drie traveeën, bepleisterde lijstgevel voorzien van schijnvoegen, rechthoekige muuropeningen waarin deels bewaard houtwerk.

Nummer 76, rijwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, twee bouwlagen onder zadeldak, rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de banden, getoogde muuropeningen onder beschilderde druiplijsten (vernieuwd schrijnwerk).

Nummer 93, rode baksteenbouw verlevendigd met witgeschilderde cementering voor de banden, plint en driezijdige erker op de verdieping, getrapte kroonlijst.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 58.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien