Nukkerstraat

Beschrijving

Straat die van de Prinses Elisabethlaan naar de Dijkweg leidt, voormalige hoofdweg met commerciële functie te Bredene-Sas. Tracé reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844), in het verleden gekend als "Breedense straat" of "straet van het Slijckens naer Breedene". Huidige naam voor het eerst vermeld in 1902, verwijzend naar de nabijgelegen Nukkerbrug (zie Buurtspoorweg, Fritz Vinckelaan) met naam uit 1882.

19de- en 20ste-eeuwse rijbebouwing. Resterende lage woningen. Nummers 55-57, waarvan nummer 55 met vernieuwd parement; nummer 57 met bepleisterde gevel waarin rechthoekige muuropeningen, deels bewaard houtwerk. Nummer 48 met parement uit wit- en groengeglazuurde bakstenen, bewaarde rolluikkast. Later te dateren geglazuurde parementen onder meer bij nummers 46 en 100. Bij nummer 46 steen met opschrift "FL. LISEUNE & ERN. VANDENBERGHERGHE/ CARRELAGES REVÊTEMENTS/ CONTERDAM/ STEENE".

Rode en gele baksteenbouw vertegenwoordigd in de woningen nummers 66, 82 en 114. Nummer 98, verzorgd geschilderde bakstenen gevel met rechthoekige muuropeningen onder strek. Doorgetrokken bakstenen onderdorpel in de tweede bouwlaag boven spiegelboogvormig bepleisterd casement voor opschrift.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 59.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien