Violierenlaan

Beschrijving

Straat in "Maria Duyne Bungalow City", een villaverkaveling van circa 1923 door maatschappij "Bel­gian Lit­to­ral Cie S.A." (1920), kaderend in de uitbouw van een nieuwe toe­ris­ti­sche kern nabij de grens met Klemskerke (De Haan) zie ook toen­ma­lige loca­tie van de paardenrenbaan en de na­ge­noeg gelijk­tij­dige, klei­nere verkaveling Zeepaadje/ Duinhoeven­laan/ Duin­doorn­straat. De benaming van laatst genoemde straten verwijst naar de ligging nabij de Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen uit de 18de eeuw. De verkoop kent aanvankelijk weinig succes; de verkaveling telt in 1952 nog maar zeven villa's. Oorspronkelijk "Violettenlaan" genoemd.

Concentrische aanleg met Mei­bloempjes-, Lelie-, Acacia-, Tul­pen-, Violieren-, en Klaprozenlaan aan weerszijden van de centrale as van de Klemskerkestraat. De eerste, bewaarde echter niet verder iden­ti­fi­ceer­bare bouw­aan­vra­gen date­ren van 1923 en zijn respectievelijk naar ontwerp van archi­tec­ten J. Pary (Brussel) en E.H. Chaineux (Brussel; "ar­chitec­te S.C.A.B"); laatst genoemd plan is door de verkavelingmaatschappij goed­ge­keurd.

Overwegend regionalistisch geïnspireerde villabouw. Nummer 18 uitzonderlijk met sobere, kubisti­sche vormgeving.

Nummer 8, de lage interbellumcottage zogenaamd "La Cagna" volgens opschrift, te midden van omhaagde tuin, is recent vervangen door nieuwbouw. Deze cottage had dezelfde bouwtrant als Tul­pen­laan nummer 5.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwvergunningen, 1923-1924.
  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 70.