Bodegemstraat

Beschrijving

Bochtige straat vertrekkend vanop de Ninoofsesteenweg in Itterbeek in het verlengde van de Itterbeeksebaan en verder lopend in noordwestelijke richting tot aan het Dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem. Oorspronkelijk was dit een deel van een belangrijke weg die van Brussel richting Ternat liep en in Sint-Martens-Bodegem verder het tracé van de Sint-Martinusstraat volgde. Beide straten werden in de 19de eeuw "Brusselbaen" genoemd (Atlas der Buurtwegen, circa 1841-1850).

Op het grondgebied van Dilbeek voornamelijk villa’s uit de tweede helft van de 20ste eeuw, voorts resten van de oorspronkelijke agrarische architectuur en een aantal 19de-eeuwse dorpswoningen.

Op de hoek met de Snikbergstraat (nummer 34) staat een eind 19de-eeuws hoekhuis met café en smidse (?) "in het sportpaleis" (geregistreerd op het kadaster in 1888). Aangepast in het interbellum met een cimorné bepleistering.

Op een kleine zijstraat die de Bodegemstraat met de Openluchtveldlaan verbindt ligt de kapel Maria Hulp der Christenen, tegenover het speelplein Begijnenborre. Deze kapel werd geregistreerd op het kadaster in 1972. Het is een eenvoudige bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond, onder een licht afhellend plat dak en met een sober interieur.

Tegenover deze zijstraat bevindt zich een woonhuis en café en/of winkel (nummer 100) in de vorm van twee dubbelhuizen, voortgaand op het onderzoek van mutatieschetsen en leggers in het kadaster gaat het hier om een oude kern met uitzicht uit het interbellum (het huidig volume verschijnt in 1942 op het kadaster).

De 19de-eeuwse gerenoveerde gesloten hoeve op nummer 132 is een voorbeeld van de oorspronkelijke agrarische bebouwing. De hoeve kreeg zijn gesloten karakter rond 1880 (geregistreerd op het kadaster in 1883).

Ook nummer 166 is een eind 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. De woning werd geregistreerd op het kadaster in 1881 met latere aanpassingen aan de hoeve.

In Sint-Martens-Bodegem is dit een landelijke baan, met veelal recente bebouwing, die ter hoogte van de grens met Dilbeek aan het Rondebos zijn hoogste punt kent en zo afloopt richting centrum van Sint-Martens-Bodegem. Ter hoogte van een splitsing met een zijweg die een stukje van het oude tracé van de Bodegemstraat volgt, ligt te midden van de velden de voormalige historische hoeve het "Personaatshof".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1888/35 (nummer 34), 1861/4, 1931/75 en 1942/25 (nummer 100), 1844/4 en 1883/57 (nummer 132), 1881/7 (nummer 166) en 1972/60 (zonder nummer, Maria Hulp der Christenenkapel).

Auteurs: Verwinnen, Katrien