Geografisch thema

Uitkerksestraat

ID
16426
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16426

Beschrijving

Bochtige landweg vanaf de Brugsesteenweg tot aan de grens met Uitkerke (zie Blankenberge). De straat kruist op het einde de Bommelzwin die hier tevens de grens vormt met de gemeente Uitkerke-Blankenberge.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Staat op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) en de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) aangeduid als Chemin n° 3, "Uytkerkstraat. Chemin de Wenduyne à Uytkerke". Van oudsher met schaarse, verspreide hoevebouw, nummer 2 (nieuwe gebouwen) staat al op de Pourbuskaart, getekend binnen een vierkante omwalling. De achterin gelegen hoeve nummer 3 (met aangepaste muuropeningen) dateert van circa 1900. Gemeentelijke begraafplaats sedert circa 1930, met beeldbepalende ligging op de hoek met de Brugsesteenweg.


Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Uitkerksestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.