Geografisch thema

Nieuwe Rijksweg

ID
16434
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16434

Beschrijving

Behoort gedeeltelijk tot De Haan-aan-Zee, zowel grondgebied Klemskerke als Vlissegem.

Recente rijksweg (N34e), aangelegd in 1967-1968 als alternatieve weg voor de Koninklijke Baan. De N34 (Koninklijke Baan of kustweg) ontdubbelt zich vanaf de Vosseslag en volgt parallel en met een licht bochtig tracé het verloop van de kustweg. Langs de weg loopt de kusttram.

Door het toenemend toerisme wordt het autovervoer almaar drukker en geraakt de kustweg tussen Oostende en Blankenberge tijdens het toeristisch seizoen overvol. Al in de jaren 1950 overweegt het Ministerie van Openbare Werken om de baan te ontdubbelen. In 1966 ontvangt het schepencollege van Klemskerke een voorontwerp met een nieuw traject dwars door het centrum van De Haan. Vrezend voor een grote impact op het toerisme, rust en veiligheid, de commerciële activiteiten, afsnijden van ruiterpaden en verlies van bos en golfterrein komt protest op gang. Een voorstel tot ondertunneling wordt genegeerd en in 1968 is de aanleg van de weg tot aan de grens met Vlissegem een feit. Het vier kilometer lange stuk tussen Vlissegem en Wenduine is klaar tegen de zomer van 1969. Het gevolg van deze drastische ingreep is het verlies van een belangrijk stuk bos, wordt de marktplaats (zie Marktstraat Klemskerke) tot een straat herleid en is de verbinding tussen het dorp van De Haan en de Concessie verbroken door een druk en gevaarlijk verkeerspunt. Het voorstel van Bruggen en Wegen om een viaduct over de weg te bouwen wordt door het gemeentebestuur wegens allerlei bezwaren afgewezen.

De drukke en onbebouwde verbindingsweg loopt achtereenvolgens door natuur- en golfgebied, ten zuiden van de Concessie, en door de natuurgebieden "Zwarte Kiezel" en de "Zandpanne".

 • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 368-370.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Pomphuis

 • Omvat
  Tramstation De Haan

 • Is deel van
  Klemskerke

 • Is deel van
  Vlissegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Nieuwe Rijksweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.