E. Eylenboschstraat

Beschrijving

Straat lopend vanop de Geraardsbergsestraat in het dorpscentrum in noordelijke richting tot aan de Ninoofsesteenweg. De baan werd na de Tweede Wereldoorlog genoemd naar de voormalige burgemeester van Schepdaal, brouwer Emile Eylenbosch (1861-1949). Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Wyngaerdstraet" genoemd. Ten noorden van de Ninoofsesteenweg loopt de baan verder richting Sint-Martens-Bodegem nog steeds onder de naam Wijngaardstraat. Eind 18de eeuw werd de straat verlegd in oostelijke richting. Begin 20ste eeuw werd de straat verbreed en meer rechtgetrokken (geregistreerd op het kadaster in 1909).

Ten noorden van de kerk lag de voormalige pastorie, deze is heden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Naast het voormalige gemeentehuis bevond zich de gemeentelijke jongensschool, geregistreerd op het kadaster in 1862, deze school werd later afgebroken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1862/1 (gemeentelijke jongensschool) en 1909/2 (verbreding straat).
  • VAN DROOGENBROECK F. & STRAETMANS F. 2003: Schepdaal …sinds onheugelijke tijden, Brussel, 40, 103-104.

Auteurs: Verwinnen, Katrien