Isabellastraat

Beschrijving

De straat doorkruist het centrum van Sint-Gertrudis-Pede van oost naar west en loopt vanop de IJsbergstraat in Itterbeek tot op de Kothemstraat op de grens met Sint-Martens-Lennik.

Ten westen van de kerk lag een in oorsprong gesloten hoeve (nummers 20-30). Deze gesloten hoeve werd in 1865 geregistreerd als een "reconstruction" uit 1860. Begin 20ste eeuw zal de hoeve na aanpassingen opgedeeld worden in verschillende woningen. De heden gesloopte herberg "Servranckx" (nummer 24) behoorde tot deze hoeve en had decoratief uitgewerkte gecementeerde gevels. Dit hoekpand werd reeds vanaf begin 20ste eeuw op het kadaster weergegeven als herberg. Nummer 39 is een voorbeeld van een dorpswoning uit begin 20ste eeuw (geregistreerd op het kadaster in 1911).

Op de hoek met de Lostraat ten zuiden van de Isabellastraat is het complex van Geuzebrouwerij De Neve (nummers 50-52) gelegen. In de 18de eeuw was er reeds een hoeve-brouwerij aanwezig in handen van de familie Van Cutsem-Plas en ontstaan uit een kasteelhoeve. Na de Eerste Wereldoorlog kende de brouwerij een sterke uitbreiding onder familie De Neve met een nieuw woonhuis op de hoek met de Lostraat, een brouwzaal met maalderij en een mouterij aan de Isabellastraat (uitbreidingen geregistreerd op het kadaster in 1927, 1931 en 1938). Na de Tweede Wereldoorlog werden de landbouwactiviteiten stopgezet en werd er een nieuw complex gebouwd op de locatie van oudere gebouwen aan de zuidzijde van de binnenplaats (bouwplannen van 1947 – geregistreerd in 1949). In 1975 werd het bedrijf overgenomen door brouwerij Belle-Vue; het bedrijf sloot in 1994. Heden worden de brouwerijgebouwen herbestemd met behoud van de buitenmuren.

Op de hoek met de Lostraat en de Kapelleveldstraat staat, op een driehoekig begraasd pleintje en omgeven door een haag van beuk, op een bakstenen sokkel het beeld "De Wetenschapsmens" van de hand van Firmin Vandewoude (naamplaatje vermeld: F. Van De Woude). Dit beeld is een geschenk uit 1983 van de beeldhouwer aan de gemeente Schepdaal. In de tuin van nummer 69 eigenaardige sokkel met afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1911/10 (nummer 39), 1865/59, 1901/14, 1902/15 en 1909/11 (nummers 22-30), 1927/27, 1931/57, 1938/40 en 1949/24 (Isabellastraat 50-52 – Brouwerij De Neve).
  • K.V.W. 1995: Brouwerij De Neve te Schepdaal, Industrieel Erfgoed in Vlaanderen, themanummer: Brouwen en brouwers in Vlaanderen, 39-40, z.p.
  • S.n. 1991: Brouwerij De Neve, Monumentenmap uitgegeven door het gemeentebestuur van Dilbeek naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 15 september 1991, Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien