Antverpiastraat

Beschrijving

Straat in de wijk Sint-Mariaburg, lopende van Bist tot Weerstandersstraat. Opgericht in 1897 of kort voordien, als verbinding tussen de Bist en het centrum van Sint-Mariaburg. De huidige aanleg gebeurde in 1929, samen met de omliggende straten. Genoemd naar maatschappij Antverpia, die de wijk Sint-Mariaburg ontwikkelde.

Grotendeels met landhuizen uit circa 1900 in omhaagde tuinen, veelal verbouwd, en een tweetal burgerwoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Op nummers 1, 2, 3 en 6 landhuizen in opdracht van Van de Weyngaert en naar ontwerp van Floris Verbraeken opgetrokken in 1897. Het betreft de eerste reeks huurvilla's die door Antoon Van de Weyngaert werden opgericht in Sint-Mariaburg; typerend voor deze panden is de aanwezigheid van een toren oorspronkelijk in een aantal gevallen voorzien van kantelen, zoals te zien is op oude postkaarten. Op nummer 2 "Villa Julia", met toren in de loop van de 20ste eeuw afgebroken. Op nummer 6, villa identiek aan Kapelsesteenweg 53, oorspronkelijk bedoeld als vakantiewoning met een kleiner volume maar spoedig vergroot. De toren was volgens ontwerpplannen voorzien van bekroning met vakwerkbalustrade maar uitgevoerd of aangepast met torenkap; disharmonie tussen oude voorbouw en achterliggende uitbreiding.

Op nummer 10 het voormalige "Hotel Saint Jean", gebouwd tussen 1897 en 1903, zeldzaam bouwtype en kenmerkend voor de recreatiearchitectuur van Sint-Mariaburg. Verbouwd in de 20ste eeuw, waarbij gevel en indeling gewijzigd werden en enkel het oorspronkelijke bouwvolume behouden bleef.

• ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l, 43-44.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon