Bredestraat (Ekeren)

Beschrijving

Straat lopende van de Plasstraat naar Klein Heiken. Oude landbouwweg reeds vermeld in 1626 als 'Breedestraete'. In 1947 aangepast tot huidige schrijfwijze.

Landelijke straat geleidelijk volgebouwd tijdens de laatste decennia. Rijwoningen aan de westzijde en halfopen bebouwing aan de oostzijde op verkavelde landbouwgronden.

Op nummer 3 woonstalhuis van een hoeve mogelijk opklimmend tot de zeventiende of achttiende eeuw, met onder meer arduinen kruiskozijnen. Het achterliggende woongedeelte is mogelijk een restant van een hoeve die verbonden was aan de zogenaamde 'gemeynten'. De andere gebouwen zijn 20ste-eeuws. Het stalgedeelte werd verbouwd in 2004. Heiligenbeeldje in gevelnis. Op nummer 7 woonstalhuis met kern opklimmend zeker tot 1881. Voordeur verplaatst naar links bij 20ste-eeuwse verbouwingswerken. Op nummer 57 aangepast woonstalhuis en langsschuur (momenteel stal) van omstreeks 1875; gelegen op locatie van voormalige hoeve die zeker opklimmend tot de zeventiende eeuw verbonden was aan de zogenaamde gemeynten; muurvlechtingen; uitbreiding van langsschuur omstreeks 1935 en tot in de jaren 1970 voorzien van rieten dak.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 1, 1875/26, 1881/43, 1935/37.
  • D'HOOGE W. 2002: Het Muisbroeks Plein te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 20, 127-136.