Fortuinstraat (Ekeren)

Beschrijving

Korte straat in de wijk Sint-Mariaburg, lopende van de Bist tot aan de Weerstandersstraat. Grotendeels met landhuizen uit circa 1900 in omhaagde tuinen, waartussen enkele burgerwoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Opgericht in 1898 op de eigendommen van de openbare onderstand, als oplossing voor de geldzorgen van het gemeentebestuur, vanwaar naar verluidt de naam ('Heren, daar ligt een fortuin'). Vanaf juni 1899 werden de kavels te koop aangeboden. In de jaren nadien werd een groot aantal villa's gebouwd, zoals op de nummers 8, 15-17 en 18 tot en met 24 (relicten). Op de nummers 11 en 16 villa's in verbouwde staat. Op nummer 22 woonde sinds 1922 de kunstschilder Alfons van Beurden (1878-1905).

• VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.
  • ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l., 43-44.

Auteurs: Cappuyns, Toon