Hof van Delftlaan

Beschrijving

Straat lopende van de Constant Jordaenslaan tot Laar. Centrale as van de in 1956-1970 aangelegde villawijk ten noorden en ten oosten van het kasteel van Delft, nadat daar in 1946 de Sint-Lucaskliniek was opgericht. Zo werden geleidelijk de resterende landbouwgronden ingenomen, nadat de verkaveling van de kasteeldomeinen al begonnen was na de Eerste Wereldoorlog.

De bebouwing bestaat grotendeels uit kleine villa's en burgerwoningen van de jaren 1950 en later, in kleine beboomde tuinen.

In deze wijk enkele villa's met waardevol ontwerp in modernistische stijl. Typisch voor deze villa’s is de ruimtelijke dynamiek die ontstaat door schuine inplanting, monumentale volumes met scherpe en stompe hoeken en transparantie in vooral achtergevels, traphallen en woonkamers. Het zwevend dak was voor de Tweede Wereldoorlog al een symbool van modernisme. Vanaf de jaren 1960 worden vaak licht hellende, soms naar het midden afwaterende daken gebruikt, onder meer geïnspireerd op de tijdelijke tentoonstellingsarchitectuur van Expo 58. Vanaf de jaren 1970, en zeker met het postmodernisme in de jaren 1980, wordt de bedaking complexer. Niet enkel het dak maar ook hele bouwvolumes krijgen een zwevend karakter. De moderne bel-etage, met verhoogd gelijkvloers boven verzonken garage, kent zijn hoogtepunt in de jaren 1960.

Auteurs: Cappuyns, Toon