Hoogpadlaan

Beschrijving

Straat in de wijk Donk, lopende van de Herautenlaan tot aan het Laar. Hier was reeds in de 18de eeuw een landweg (kaart van Ferraris). Aan het begin van de straat, voor kruising met de 'Landsche Beke' was een hoeve gevestigd. Het huidige hoevegebouw op nummer 15 is hier mogelijk een restant van. De smalle panden op de nummers 3-9 bevatten wellicht een kern van 19de-eeuwse bebouwing. De rest van de landweg was in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw onbebouwd en vormde de grens tussen de landbouwgronden van de Donk en het beboste domein van het "Hof van Delft". De landweg raakte samen met dit domein verkaveld omstreeks 1956-1970. Momenteel is het een beboomde straat volledig gevuld met vrijstaande kleine villa's vooral uit die periode.

• Joseph de Ferraris, Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden. Opgenomen op initiatief van graaf de Ferraris, 1771-1777 (:25.000).
  • Topografische kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, 1863, 1892, 1903, 1933.

Auteurs: Cappuyns, Toon