Karel De Wintstraat

Beschrijving

Straat lopende van Schriek tot de Willy Staeslei, in het zuidelijke deel van de wijk Sint-Mariaburg. Het is één van de door Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) circa 1900 illegaal aangelegde straten die in 1926 geregulariseerd en officieel geopend werden. Oorspronkelijk genaamd Sint-Antoniusstraat, naar Antoon Van den Weyngaert. In 1931 gewijzigd en vernoemd naar Karel (Charles) De Wint, die sneuvelde in 1914.

Het straatbeeld wordt bepaald door eengezinshuizen in rijverband, van twee bouwlagen onder zadeldak, begin twintigste eeuw. Bovendien een aantal arbeiderswoningen, waaronder een goed bewaarde reeks op nummers 2-10.

Verder op nummers 16-18 een dubbelwoning naar ontwerp van Floris Verbraeken uit circa 1900 in opdracht van A. Van de Weyngaert. Op nummers 23-25 aan de overkant van de straat een dubbelwoning naar identiek ontwerp, maar met bezette gevels en in minder authentieke staat.

Op nummers 26-30 drie identieke belendende huizen van twee bouwlagen onder zadeldak, in de herkenbare bouwstijl van Antverpia (smalle gekoppelde vensters, hoge plint in breuksteen, witte gecementeerde banden). Dit was de voormalige school der zusters annonciaden, geopend in 1899 nadat het vorig schooltje aan het voormalige tussen Willy Staeslei en Kapelstraat gelegen Mariaplein afbrandde. In 1924 verhuisde de school naar de Frans Standaertlei en werd het gebouw omgevormd tot twee woningen. Bij deze en latere verbouwingen werd het gevelritme deels aangetast.

• Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossier B 1924 1192.
  • Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders, postkaart C04246a.