Geografisch thema

Korte Bist

ID
16500
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16500

Beschrijving

Korte straat in de wijk Sint-Mariaburg, lopende van de Bist tot aan Schriek. Aan even zijde gesloten en halfopen bebouwing met eengezinswoningen van twee bouwlagen met voortuinen, grotendeels uit eerste helft 20ste eeuw. Aan oneven zijde omhaagde en beboomde achtertuinen van woningen te Bist, Willy Staeslei en Schriek. Deze straat bestond reeds in de 18de eeuw, als verbinding tussen Schriek en de Bist. Waarschijnlijk verscheen de eerste bebouwing in de 19de eeuw en vooral vanaf het einde van de 19de eeuw met de stichting van Sint-Mariaburg door maatschappij Antverpia. Op nummer 4 gevel met modernistische inslag. Op nummer 14 gevel met baksteenreliƫf. Op nummer 16 burgerwoning met pseudospeklagen, balkon en voortuin met smeedijzeren omheining.

  • Joseph de Ferraris, Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden. Opgenomen op initiatief van graaf de Ferraris, 1771-1777 (:25.000).
  • ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l, 54.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerwoning in art-decostijl

  • Omvat
    Vier arbeiderswoningen

  • Is deel van
    Sint-Mariaburg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Korte Bist [online], https://id.erfgoed.net/themas/16500 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.