Leo Vermandellei

Beschrijving

Straat lopende van het Van de Weyngaertplein tot de Kapelsesteenweg, in de wijk Sint-Mariaburg. Het is één van de door Antoon Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) omstreeks 1900 illegaal aangelegde straten die in 1926 geregulariseerd en officieel geopend werden. In 1926-1927 voorzien van riolering en kasseien. Oorspronkelijk genaamd Prins Albertlei. In 1931 vernoemd naar Leo Vermandel, overleden als soldaat in 1918.

De bebouwing bestaat uit burgerwoningen in halfopen bebouwing met voortuinen en enkele villa's. Op nummer 1A-B symmetrisch samenstel van twee woningen, elk van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend leien schilddak, naar ontwerp van architect P. Backer Overbeek uit 1939, in opdracht van Antverpia. Invloed van Nieuwe Zakelijkheid. Op nummers 3-5 symmetrisch samenstel van twee woningen, elk van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen schilddak. Bezette bovenbouw. Uitspringende hoektraveeën onder dakuitsprong met puntdak.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 4338.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.