Leopoldlei (Ekeren)

Beschrijving

Straat gelegen in Sint-Mariaburg lopende van het Van de Weyngaertplein tot de Willy Staeslei. De straat bestond reeds in 1900 maar werd in 1926 samen met een hele reeks kleine straten officieel geopend of geregulariseerd. Oorspronkelijk een verharde weg beplant met beukenbomen, werd ze in 1929-1930 voorzien van riolering en kasseien.

De straat is langs beide kanten integraal beplant met op de hoofdtakken geknotte platanen. Behalve enkele vrijstaande landhuizen op de straathoeken wordt het straatbeeld bepaald door reeksen van burgerwoningen met voortuintjes. Deze zijn veelal in serie aangelegd, zoals de tien burgerwoningen op nummers 24-44, waarvan sommige bewaard, in opdracht van Joseph Heynen uit 1912. De gelijke dimensies en uniformiteit van dit soort vroege seriebouw, met onder meer de herhaling van balkons en de variatie van decoratieve baksteengevels geven eenheid, ritme en karakter aan de straat. Dit is een van de straten van Sint-Mariaburg met de grootste concentratie aan bewaarde oude woningen. De straat moet bekeken worden als een waardevol geheel.

Woning niet als relict opgenomen maar toch meldenswaard: Op nummer 19-21 dubbelwoning uit circa 1934 naar ontwerp van Antoine George. Symmetrie enigszins aangetast door verbouwing van nummer 19.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 3364 en 802 # 337.
  • ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l, 56-58.