Leugenberg

Beschrijving

Lange straat in de wijk Leugenberg, lopende van de Edisonlaan tot aan de Antwerpsesteenweg. Oudste vermelding 'Logenbergh' in 1366 en 'Leugenbergh' in 1604. 'Berg' wijst op de stijging van de bodem in het randgebied tussen Polders en Kempen. De betekenis van het eerste lid ('logen', 'leugen') houdt mogelijk verband met het middelnederlandse 'loog', 'looge', 'luech', wat woonplaats betekent. De straat werd vermeld in 1811 als een weg komende van Driehoek lopende tot aan de Wilmarsdonkdijk en vandaar naar Muisbroek en Witven; uitgebreid in 1848-1849 en opnieuw aangelegd in 1882.

Aanvankelijk met enkele gegroepeerde arbeiderswoningen van een bouwlaag, in het laatste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met eengezinswoningen en handelszaken. Op nummer 107-127 ensemble van arbeiderswoningen van één bouwlaag gebouwd omstreeks 1903. Oorspronkelijk seriematig gebouwd naar een standaardplan met voorbouwen en losstaande achterbouwen die in loop van de 20ste eeuw verbonden raakten. Omvorming tot typerende lange smalle kavels vanaf 1923. Hier woonden doorgaans seizoensarbeiders en dokwerkers. Op nummer 109 voormalig dokwerkerscafé 'Bij Alisse'(?) en in aanpalend pand café 'De Kraaier'.

Op nummers 210-224 gelijkaardige arbeiderswoningen, opgericht op de voormalige 'gemeyne' gronden. Op nummer 97 een vrijstaande burgerwoning uit het tweede kwart van de 20ste eeuw onder opvallend monumentaal pannen tentdak en met ronde erkeruitsprong op de hoek, inkomportaal geflankeerd door zijlicht en smal verticaal traphallicht.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 33, 1903/40, 1923/129.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.