Oudstrijderslei

Beschrijving

Straat in de wijk Sint-Mariaburg, lopende van de Kapelsesteenweg tot aan de Lodewijk Andersonstraat. In 1901 kocht maatschappij Antverpia de "Schepersvelden". Dit waren weide- en akkergronden tussen Schriek, de Kapelsesteenweg, de spoorweg en de Kaartse beek. In 1901-1902 werd het stratenplan ontworpen. Kort nadien werd begonnen met de aanleg van straten, in een dambordpatroon rond het rechthoekige Van De Weyngaertplein. Hieronder ook de toenmalige "Vredelei", in 1931 hernoemd tot "Oudstrijderslei", zoals verschillende andere omliggende straten ter nagedachtenis aan de soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Toen telde de straat een vijftal woningen. Omstreeks 1959 was vooral het deel richting Kapelsesteenweg bebouwd. Pas in 1968 werd het wegdek verhard, voorzien van riolering en waarna de intensieve bebouwing van de rest van de straat begon. Beboomde straat met eengezinswoningen van twee bouwlagen met voortuinen, grotendeels uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Op nummer 6 bungalow naar ontwerp van Rik Jacops uit 1935. Het opvallende ontwerp met zwevend plat dak werd anders uitgevoerd of het transparante karakter werd nadien verminderd door het dichtmaken van het terras onder het uitkragend plat dak.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 3644.
  • Topografische kaart van BelgiĆ«, Militair Cartografisch Instituut, 1928, 1959.