Willy Staeslei

Beschrijving

Deze gekasseide en beboomde straat loopt van de Kapelstraat tot de Kapelsesteenweg, gelegen in de wijk Mariaburg. Oorspronkelijk Marialei genoemd. De straat werd aangelegd vanaf 1898 op initiatief van Antoon Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia), de ontwikkelaar van de wijk Sint-Mariaburg. Een reeks omstreeks 1900 illegaal aangelegde straten, werden in 1926 bij wijze van regularisatie officieel geopend werden en voorzien van riolering en kasseien. In 1931 hernoemd tot Willy Staeslei, naar een inwoner van Sint-Mariaburg die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog .

In de straatarm die uitgeeft op de Kapelsesteenweg een aantal villa's in cottagestijl, ontworpen omstreeks 1900 door Floris Verbraeken in opdracht van maatschappij Antverpia. Deze woningen zijn kenmerkend voor de bebouwing van de wijk Sint-Mariaburg. Het resterende deel van de straat is bebouwd met eengezinswoningen in twee bouwlagen, grotendeels in lintbebouwing. Gekasseide en beboomde straat.

• KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs: Cappuyns, Toon