Alexander Franckstraat

Beschrijving

Geasfalteerde straat als verbinding tussen Sint-Bavoplein en Provinciesteenweg, gedeeltelijk in dorpskern gelegen en daarna door landbouwzone lopend met nieuwe bouw tussen spoorweg en Provinciesteenweg.

Het gedeelte in de dorpskern bevat een aantal in tuin gelegen burger- en herenhuizen van circa 1900, namelijk nummers 17, 20, 41, 55, 75. Vooral de tuinen van de nummers 17 en 20 zijn beeldbepalend. Daartussen een recente lintbebouwing van twee bouwlagen waaronder bepleisterde arbeiderswoningen, uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw (waarvan een groot gedeelte recent werd afgebroken) en een bepleisterd burgerhuis (nummer 4) van twee bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?).

Auteurs: Wylleman, Linda