Marktplein (Schepdaal)

Beschrijving

Driehoekig gekasseid plein gelegen aan de E. Eylenboschstraat ten noorden van het dorpscentrum met de kerk en afhellend naar het noordwesten en daar overgaand in de Marktstraat. Het Marktplein werd pas aangelegd eind 19de of begin 20ste eeuw (het plein werd nog niet weergegeven op de topografische kaart van 1891). Voornamelijk met een bebouwing van na de Eerste Wereldoorlog, bijvoorbeeld de interbellumwoning nummer 19.

Nummer 22 is een met schijnvoegen gecementeerde herberg uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Dit café staat bekend als "Estaminet De Rare Vos", vroeger met geïntegreerde kruidenierswinkel. De herberg was na de Tweede Wereldoorlog eigendom van brouwerij Eylenbosch.

Auteurs: Verwinnen, Katrien