Bieststraat

Beschrijving

De Bieststraat, oorspronkelijk een deel van de oude Romeinse heirbaan (zie gemeente-inleiding) ligt ten noordwesten van de dorpskern van Lovenjoel; ze vertrekt vanaf de Tiensesteenweg en loopt verder in noordwestelijke richting naar het domein van Kasteel Hottat of Kasteel de Dieudonné (Korbeek-Lo) waar ze splitst in twee delen: enerzijds maakt ze een grote bocht in westelijke richting en volgt de zuidelijke rand van het kasteeldomein tot de grens met Korbeek-Lo; anderzijds maakt ze een bocht in oostelijke richting om even verder, ter hoogte van Varenberg met een hoek van 90 graden verder te lopen in noordelijke richting, hierbij de oostelijke rand van het kasteeldomein volgend tot aan de grens met Lubbeek.

Op het westelijke uiteinde van de straat, op de grens van het kasteeldomein Hottat staat een Mariakapel. De omgeving bleef vrij landelijk en de meeste bebouwing is recent. Op het perceel Bieststraat 64, bij de splitsing met Varenberg, werd in 1878 een graf uit de Romeinse periode ontdekt, door A. Van Doorselaar gedateerd in de eerste helft van de tweede eeuw.

• DE CLERCK M. 1987: Bierbeek 30 cm. Dieper. Archeologische inventaris van 15 jaar prospectie en opgravingen, Bierbeek, 53-56.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde