Geografisch thema

Keizerstraat

ID
16530
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16530

Beschrijving

De Keizerstraat ligt in het dorpscentrum van Lovenjoel en verbindt de Tiensesteenweg via een L-vormig verloop met de Stationsstraat. Ter hoogte van het domein Salve Mater vormt de straat namelijk een hoek van 90 graden in oostelijke richting. Voorheen was het eerste deel de 'Heerstraat', in oorsprong teruggaand op de Gallo-Romeinse heirbaan en later een deel van de Oude baan van Leuven naar Tienen (zie gemeente-inleiding); vanaf de haakse bocht was het de Laerestraat (zie Poppkaart van circa 1860). Tot halverwege de 19de-eeuw liep de straat trouwens door het huidige Groot Park; toenmalig burgemeester, burggraaf Maximiliaan de Spoelberch liet toen de openbare weg afsluiten om van zijn park een gesloten ensemble te maken; deze wijziging werd kadastraal ingetekend in 1851. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 is de straat op twee panden na onbebouwd en nagenoeg over de volledige lengte aan weerszijden afgezet met bomen.

Vandaag wordt de straat overwegend gekarakteriseerd door een eenvoudige dorpsbebouwing uit de 19de en 20ste eeuw; verspreide hoeves verwijzen nog naar het voorheen landelijke karakter van Lovenjoel.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1851/3 (opheffing straat door domein de Spoelberch).

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpshoeve

  • Omvat
    Hoeve Seldeslachts

  • Omvat
    Hoeve Streephof

  • Is gerelateerd aan
    Kasseiweg Weterbeekstraat

  • Is deel van
    Lovenjoel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Keizerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16530 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.