Langestraat

Beschrijving

De schaars bebouwde Langestraat vertrekt ten zuiden van de spoorlijn Leuven-Tienen, ter hoogte van het oude domein de Spoelberch, loopt verder in zuidoostelijke richting en geeft doorheen een landelijke omgeving via een bochtig verloop verbinding met de Bruulstraat. Bij aanvang is het een gekasseide holle weg. Verspreid zijn er nog resten van oude hoeven zoals nummer 9, kadastraal geregistreerd in 1841, waar een oude waterput bewaard bleef; de linker zijtuitgevel verwijst met zijn vlechtingen en aandak nog naar de oude kern. In de middeleeuwen zou langs deze straat de tiendschuur gelegen hebben.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 ( Lovenjoel), sectie C, 1841/8 (nummer 9).

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde