Bredeweg

Beschrijving

Straat lopende van Leugenberg tot Havenweg. Liep oorspronkelijk tot Oorderen. Reeds bekend in 1632 als "Breedenweg". Landelijke straat met enkele woonstalhuizen uit begin 20ste eeuw en eengezinswoningen uit tweede helft 20ste eeuw. Op nummer 13 woonstalhuis dat oorspronkelijk deel uitmaakte van groter complex, opklimmend tot 18de eeuw. Voor 1853 oprichting van bijgebouw. Voor 1880 uitbreiding met kleiner gedeelte aan oostkant van hoofdgebouw. Voor 1890 afbraak van bijgebouw. In 1951 oprichting van achterliggende schuur. Witkalken van de hoeve gebeurde in de jaren 1970 en maskeert de sporen van veranderingswerken aan de ramen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 33, 1880/16, 1890/24.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • Mondelinge informatie van Wim D’hooge (conservator van Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders), 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon