Geografisch thema

Herentalsebaan (Deurne)

ID
16549
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16549

Beschrijving

Rijksweg die het zuidelijke deel van de gemeente van de grens met Borgerhout tot de grens met Borsbeek/Wommelgem doorkruist. Deel van de oude heirbaan Antwerpen-Herentals, in 1910 overgenomen door de staat; eerste verhardingswerken in 1812 (tot Waterbaan) en 1851 (volledig).

Tot aan de splitsing met de Boterlaarbaan, verbrede geasfalteerde baan met middenberm; heterogene lintbebouwing met burgerhuizen en flatgebouwen, drie tot vijf bouwlagen, vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 37 gedateerd 1911, nummer 24, 1913 en nummer 54, 1912. Nummer 27 uit dezelfde periode met opengewerkte poorttravee met loggia op beide bovenverdiepingen, de flankerende identieke burgerhuizen met weelderig neo-Lodewijk XVI-decor.

Vanaf de splitsing met de Boterlaarbaan, smalle gekasseide winkelstraat met heterogene, sterk verhakkelde bebouwing, grotendeels opklimmend tot het vierde kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 278 is het enig overgebleven 19de-eeuwse arbeidershuis van één bouwlaag; nummer 276, winkelhuis op de hoek met de Waterbaan: restant uit het derde kwart van de 19de eeuw op het vroegere gehucht "De Drie Koningen" met originele bovenverdiepingen in Second-Empire; nummer 370, 1932 naar ontwerp van Walter Van den Broeck, met verminkte begane grond.

Ter hoogte van nummer 482, zogenaamde "Sint-Annaschool" met kapel en voormalig klooster, opklimmend tot 1892-93: in tegenstelling tot de gelijktijdig gebouwde jongensschool aan de Sint-Rochusstraat werd de meisjesschool direct uit steen opgetrokken: ze ontsnapte net aan de krijgserfdienstbaarheden.

Nummer 576 (nabij de grens met Borsbeek): zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouwekerkhof der gemeente Borgerhout" (zie opschrift), modo begraafplaats Silsburg van 1885 met rechthoekig bakstenen poortgebouw in neo-Vlaamserenaissance_stijl; verhoogde rondbogige doorgang in rustica-omlijsting onder tentdak met ruiter; zijvleugels met gekoppelde, getraliede rondboogvensters in gelijkaardige omlijstingen met zijpuntgevels met aandak.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectische meergezinswoning

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing in baksteenpolychromie

 • Omvat
  Grafmonument Catharina Braem-Van den Oever

 • Omvat
  Grafmonument Jozef Wauters

 • Omvat
  Herberg Mestputteke

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwbegraafplaats

 • Omvat
  Oorlogsmonument en ereperk begraafplaats Silsburg

 • Omvat
  Poortgebouw werkhuizen Demeyere met flankerende burgerhuizen

 • Omvat
  Villa Gabrielle

 • Omvat
  Woonhuizen vuurwerkfabriek Eug. Hendrickx

 • Is deel van
  Deurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herentalsebaan (Deurne) [online], https://id.erfgoed.net/themas/16549 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.