Geografisch thema

Stationsstraat (Dilbeek)

ID
16560
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16560

Beschrijving

Drukke toegangsweg tussen het centrum van Dilbeek en de stationsomgeving aansluitend bij Groot-Bijgaarden. De straat heeft een hellend verloop vanaf het verlengde van de Kasteelstraat in noordelijke richting tot aan de Hendrik Placestraat in Groot-Bijgaarden. Voor de 19de eeuw liep de baan vanaf het centrum van Dilbeek tot aan de Hongerveldhoeve om vanaf daar links naar het Hof te Smissen te gaan (huidige Hongersveldstraat). Het noordelijke deel van de straat was slechts een voetweg, later zal deze doorgetrokken worden richting abdij van Groot-Bijgaarden.

Het grootste deel van de straat is vrij landelijk gebleven met ten oosten het natuurdomein De Wolfsputten en nog enkele resten van de agrarische architectuur, bijvoorbeeld de boerenwoning nummer 15 met een restant van een ankerbalkkop of het Hof te Hongersveld. Rond de stationsomgeving ligt het centrum van de Saviowijk met een concentratie van bebouwing met onder andere de kerk en de school van deze wijk.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2013


Relaties

 • Omvat
  Gesloten hoeve met afspanning Au pélerin de SteWivine

 • Omvat
  Hof te Hongersveld

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Dominicus Savio

 • Omvat
  Station Dilbeek

 • Is deel van
  Dilbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stationsstraat (Dilbeek) [online] https://id.erfgoed.net/themas/16560 (Geraadpleegd op 06-05-2021)