Geografisch thema

Molenbergstraat

ID
16561
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16561

Beschrijving

Straat gelegen ten westen van het dorpscentrum van Dilbeek en lopend vanaf de Ninoofsesteenweg in westelijke richting tot op de Bodegemstraat. Een deel van de straat maakte tot begin 19de eeuw deel uit van het tracé van de oude Ninoofsebaan.

De straat is genoemd naar het toponiem de Molenberg, waar tot begin 20ste eeuw een houten staakwindmolen stond (ter hoogte van de kruising met de Rondebosstraat). Hier was reeds een molen aanwezig in 1620 in bezit van de Heren van Gaasbeek. Op een foto uit begin 20ste eeuw is de molen en het molenaarshuis te zien. De woning van de molenaar is nog bewaard (nummer 97).

Voornamelijk bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw en enkele resten van agrarische activiteiten. Molenbergstraat nummers 13 en 15 zijn voorbeelden van burgerhuizen uit begin 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1911/16 (nummer 15) en 1912/9 (nummer 13).
  • ABEELS G. & BALLET G. 1973: Dilbeek in oude prentkaarten. Dilbeek en cartes postales anciennes, Zaltbommel, z.p.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Langgestrekt hoevetje

  • Is deel van
    Dilbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16561 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.