Geografisch thema

Gemeenteplein (Dilbeek)

ID
16562
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16562

Beschrijving

Deels met gras begroeid plein gelegen ten noorden van het kasteel de Viron, nu gemeentehuis, in het dorpscentrum van Dilbeek en gelegen aan de Heetveldelaan. Het plein werd pas aangelegd na 1924 (het plein is nog niet aanwezig op de topografische kaart van 1924, zie ook bebouwing uit het interbellum en later aan de zijde van de Heetveldelaan). Hiervoor behoorde het gebied nog tot het park van het kasteel.

In het grasveld voor het kasteel staat een herdenkingssteen met het gemeentewapen van Dilbeek en het opschrift: "Dilbeek – Leuven 1448-1998". Deze herdenkingssteen herinnert aan de verschillende steengroeven die Dilbeek rijk was, bijvoorbeeld in de gehuchten Elegem en Kattebroek die niet alleen zandsteen voor de plaatselijke bouwwerken zoals de Sint-Ambrosiuskerk leverde, maar ook voor grote bouwwerken zoals bijvoorbeeld het stadhuis van Leuven. Aan de noordzijde van het plein (gelegen op de Heetveldelaan) staat een monument van De Lijn "Laureaat halte – infrastructuur 25 september 2000".


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gemeentepark met kasteel de Viron en bijgebouwen

  • Omvat
    Sint-Alenatoren

  • Is deel van
    Dilbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteplein (Dilbeek) [online], https://id.erfgoed.net/themas/16562 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.