Geografisch thema

Burggrachtstraat

ID
16572
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16572

Beschrijving

Straat gelegen in het centrum als verbinding tussen de Leuvensesteenweg en de Sint-Lambertusstraat die verderop uitgeeft op de dorpskom met aan de noordzijde de inplanting van de Sint-Lambertuskerk.

De straat is al duidelijk aanwezig op de Ferrariskaart (1771-1777) waar ze aan weerszijden met een bomenrij is afgezet. Op de plaats van het huidige Woon- en zorgcentrum, op de hoek met de Leuvensesteenweg is er een grotere hoeve aanwezig. Op de Poppkaart van circa 1860 is de straat nog altijd zo goed als onbebouwd; in 1847 wordt de straat door de gemeente gekasseid, vermoedelijk omwille van haar belang als verbinding tussen de steenweg en het dorpscentrum met de kerk.

De huidige bebouwing is vrij heterogeen en vertoont enkele verspreide dorpswoningen, voornamelijk uit de 20ste eeuw; het begin van de straat wordt aan de rechtse zijde gedomineerd door de inplanting van de gebouwen van het Woon- en zorgcentrum Ter Burg (nummer 1) en de Vrije Basisschool Sint-Lambertus (nummer 1A).


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2013


Relaties

 • Omvat
  Afbakeningspaal Saventerloo

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Nossegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burggrachtstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/16572 (Geraadpleegd op 26-01-2021)