Bevrijdingslaan

Beschrijving

De Bevrijdingslaan, gelegen in het zuidwestelijk deel van de gemeente vertrekt aan de Leuvensesteenweg, loopt vervolgens min of meer parallel hiermee en eindigt bij de Kleinenbergstraat.

Tot 1959 werd deze straat Tramlaan geheten naar de aanwezigheid van het tramspoor dat hier in 1890-1891 werd aangelegd voor de buurttram Brussel-Sterrebeek, in 1959 ingehuldigd als Oudstrijderslaan. Na het opheffen van de tram in 1961 werden de sporen uitgebroken en werd de laan volledig vernieuwd; naar aanleiding van de fusie in 1977 werd ze wegens dubbelgebruik Bevrijdingslaan genoemd. Ze wordt vandaag overwegend gekarakteriseerd door per twee gekoppelde beletagewoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• HOFLACK D. 1987: Sint-Stevens-Woluwe. Aspecten uit verleden en heden, Zaventem, 339-341, 352.