Burg. W. Servranckxplein

Beschrijving

Oorspronkelijk was dit plein, gelegen ten noordwesten van de kerk, een gedeelte van de Kleine Bosstraat. Vanaf 1969 genoemd naar Willem Servranckx, burgemeester van 1947 tot 1953; het oostelijke deel van het plein bestaat uit een grasveld met bomen; hier bevindt zich een molensteen en langs de zijde van de Sint-Stefaansstraat staat het beeld van de Witloofboeren.

Het westelijke deel werd zeer recent heraangelegd met centraal een gekasseid pleintje waarop een pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, omgeven door taxushaagjes. Deze kapel werd opgericht in het Mariajaar 1954 maar lag oorspronkelijk tegen het huis op de hoek met de Sint-Stefaansstraat; bij de afbraak van de woning werd de kapel hier heropgericht. Op nummer 18 ligt het 'Het Patronaat', het voormalige parochiehuis voltooid in 1913 en in 1914 kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' met als functie 'patronage' in opdracht van Edmond Cools, onderpastoor; In 1959 werd het geheel gerenoveerd tot parochiaal centrum 'Ons Huis': het gaat om een langgerekt complex op rechthoekige plattegrond onder een half schilddak van golfplaten met de nok loodrecht op de straat. De lijstgevel aan de straat is opgetrokken uit zandsteen en vertoont links een risaliet met trapgevel, rechts met puntgevel; de begane grond zit verborgen achter een aangebouwde veranda.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie A, 1914/2.
  • HOFLACK D. 1987: Sint-Stevens-Woluwe. Aspecten uit verleden en heden, Zaventem, 159, 341, 546.