Geografisch thema

Kleine Geeststraat

ID
16612
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16612

Beschrijving

Straat vertrekkend aan de Kerkdries in het centrum van het dorp en lopend in westelijke richting tot op de Hippodroomlaan. De straat doorsnijdt de twee kasteeldomeinen van Sterrebeek, waarbij een deel van het oorspronkelijke park van het kasteel ter Meeren (tegen het centrum van het dorp) vandaag ingenomen is door verkavelingen.

De straat kent een heterogene 20ste-eeuwse bebouwing met op het einde de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Carmelusbergkapel ingeplant tegen een nieuwe woning (vroeger hoeve nummer 172). Volgens een fiche opgemaakt door de gemeente tijdens het monumentenjaar 1975 zou de kapel dateren van voor 1850 en werd ze later heropgebouwd. De topografische kaart van 1875 bevestigd dat er in de 19de eeuw al een kapel op deze locatie stond.

Aan een dienstwoning op nummer 23 is nog een oudere serre aanwezig. Ten zuiden van de straat open weiland met een rij lindebomen.


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine Geeststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.