Schapenweg

Beschrijving

Straat in het centrum van Sterrebeek, lopend vanaf de Mechelsesteenweg in zuidoostelijke richting, op het einde als veldweg, richting de Waalsestraat. De straat wordt voornamelijk gekenmerkt door 20ste-eeuwse rijwoningen en enkele resten van de voormalige agrarische bebouwing. Voorbeelden hiervan zijn nummers 64, 76 en 88. Nummer 41 was het zogenaamde "Voetkenshof". Het woonhuis van dit voormalige pachthof is boven de deur "1781" gedateerd, maar werd grondig verbouwd na de jaren 1950 met onder andere een nieuw gevelparement en bewaarde resten van zandsteen in de muren. Nummers 25-27, woning van een voormalige hoeve, waarbij de gevelwerd afgewerkt met cimorné.

De dorpswoningen nummers 32 en 34 zijn voorzien van gecementeerde lijstgevels. Deze gecementeerde gevelafwerking voorzien van schijnvoegen is een eind 19de-, begin 20ste-eeuws verschijnsel in de streek (zie ook gemeente-inleiding). Deze twee woningen zijn eerder sobere voorbeelden met uitgewerkte borstweringen onder de muuropeningen. De gevel is voorzien van een signatuur van de uitvoerder: "A. Baets cimenteur Nosseghem". Rechts naast de woningen wordt de tuin afgesloten door een oude bak- en zandstenen muur met gedichte muuropeningen.

Nummer 94 is een begin 20ste-eeuws voorbeeld van een dorpswoning met een verzorgd uitgewerkte gevel met decoratief gebruik van gele en rode baksteen.

• MAES F. 1954: Oude woningen te Sterrebeek, Eigen Schoon en De Brabander 37.5-6, 179-191.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 427.

Auteurs: Verwinnen, Katrien