Brugstraat

Beschrijving

De Brugstraat, gelegen in 'Nederwoluwe', waar de oudere industrie van Zaventem gevestigd was (zie gemeente-inleiding), loopt parallel met het noordelijke deel van de Fabrieksstraat. De naam verwijst naar de spoorwegbrug bij het begin van de straat; refererend aan de naburige industriële aanwezigheid wordt de straat gekenmerkt door een soms onderbroken lintbebouwing van overwegend eenvoudige arbeiderswoningen (nummers 14-20 en 35-43). De nummers 14-20 illustreren, zij het aangepaste vorm, de in de regio meermaals voorkomende met schijnvoegen gecementeerde gevels; voor zover door kadasteronderzoek kon worden nagegaan, dateren ze heel vaak uit het eerste decennium van de 20ste eeuw; vaak zijn de omlijstingen der muuropeningen sterk decoratief uitgewerkt (nummers 14-16, kadastraal geregistreerd in 1906-1907); vrij recent kregen de nummers 14-16 een nieuw parement waarbij ook het voorheen aanwezige dubbele deurtje werd geannuleerd; de nummers 18-20 werden op het kadaster ingetekend in 1908. Een ander representatief voorbeeld is het nummer 41 dat relatief goed bewaard bleef en kadastraal geregistreerd werd in 1909. De bakstenen gevel met getrapt vensterrisaliet van nummer 12 is iets rijker uitgewerkt en verwijst door het decoratieve gebruik van witte baksteen voor onder meer rollagen en muurbanden naar de neotraditionele stijl.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1907/24 (nummer 12); 1906/22 (nummers 14-16); 1908/30 (nummers 18-20); 1909/25 (nummer 41).