Geografisch thema

Fabrieksstraat

ID
16636
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16636

Beschrijving

Zoals de naam laat vermoeden maakt deze straat deel uit van de oude industriële wijk in het westen van Zaventem. Vandaag vormt de straat de oostelijke begrenzing van Bedrijfspark Noord en Bedrijfspark Da Vinci, samen een langgerekte bedrijvenzone langs de Brusselse Ring. Ooit waren hier de belangrijkste fabrieken van Zaventem gelegen.

De vrij lange straat vertrekt aan de Hoogstraat, loopt verder in noordelijke richting, kruist ongeveer halverwege de Spoorlijn Brussel Leuven en eindigt aan het Hoekplein; ze verloopt grosso modo parallel aan de Woluwe, een factor die bepalend was voor de vestiging van de industriële bedrijvigheid op deze plaats.

Aan de oneven zijde liggen nog steeds diverse fabrieken, meer bepaald de oudste resten van industriële bedrijvigheid in Zaventem: de belangrijkste fabriek die hier lag was de 'Papeterie de Saventhem', gelegen net ten noorden van de spoorweg. Ten zuiden van de spoorweg ongeveer tegenover de huidige Papierfabriekstraat lag de 'papierfabriek Grellingen' en verder naar het noorden tegen de spoorlijn de lederfabriek Coppin.

Aan de even zijde liggen de bij de fabrieken aansluitende arbeiderswoningen: de nummers 64-70, kadastraal ingetekend in 1908, 1910 en 1916 (nummer 66 is inmiddels gerenoveerd) zijn voorbeelden van de lokaal veel voorkomende gecementeerde geveltjes met uitgewerkte omlijstingen voor de muuropeningen; de nummers 132-134 daarentegen illustreren het veelvuldige gebruik van de plaatselijke zandsteen. Ongeveer ter hoogte van nummer 122 bleef een overdekte waterput bewaard.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1908/22 (nummers 64-66); 1910/16 (nummer 68); 1916/22 (nummer 70).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bijgebouw van de Tanneries de Saventhem

  • Omvat
    Leerlooierij Tanneries de Saventhem

  • Omvat
    Papierfabriek Grellingen

  • Omvat
    Papierfabriek Papeteries de Saventhem

  • Omvat
    Personeelswoningen van de Papeteries de Saventhem

  • Is deel van
    Zaventem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fabrieksstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.