Geografisch thema

Groenstraat

ID
16637
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16637

Beschrijving

De Groenstraat, vóór de fusie van 1/1/1977 gekend als Borrestraat, is een vrij lange straat gelegen in het oostelijke deel van de gemeente net ten noorden van de spoorlijn Brussel-Leuven; ze loopt dood op het domein van de luchthaven.

Bij het begin verloopt ze langs de spoorlijn en is ze slechts eenzijdig bebouwd met arbeiderswoningen; verderop maakt ze een bocht naar links en wordt de linkerzijde ingenomen door de bakstenen omheiningsmuur van het park rond het gemeentehuis, de vroegere Villa Quitmann; aan de overzijde liggen woningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw, waaronder een aantal bel-etagewoningen gesigneerd door P. Breugelmans (nummers 44 van 1950, 64 en 72, kadastraal geregistreerd in 1964), nummer 22 gesigneerd G. en J. V.D Branden. Nummer 66 uit dezelfde periode omvat zes appartementen en is gesigneerd 'W. Humbeeck/ Arch. 1955'. De nummers 2-4 getuigen nog van de lokaal veel voorkomende, uitgewerkte gecementeerde gevels.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1964/49 nummer 72).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Sint-Jozefscentrum

 • Omvat
  Sint-Martinuskapel

 • Omvat
  Villa Amélie Feldheim en Secundaire afdeling ZAVO

 • Is deel van
  Zaventem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.