Geografisch thema

Karel Quitmannplein

ID
16643
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16643

Beschrijving

Recent heraangelegd driehoekig plein omgeven door jong aangeplante rode paardenkastanjebomen, gelegen aan de achterzijde (ten noorden) van het station. Het plein ontstond in 1907 onder de benaming 'Square Charles Quitmann' en herinnert aan Karel Quitmann (1864-1911), beheerder en directeur van de lederfabriek Tannerie et Maroquinerie Belges, zie gemeente-inleiding. Als industrieel was hij bovendien politiek actief als liberaal.

De noordelijke pleinwand vertoont vandaag een karakteristieke lintbebouwing van na de Tweede Wereldoorlog met op nummer 8 een woning met karakteristieke verhoogde kroonlijst, kadastraal geregistreerd in 1957. Nummer 6 heeft als inscriptie 'J. Jammar/ Architecte SCAB' (volgens de huidige bewoonster gebouwd in 1955-1956) en nummer 7 'M. Exsteen/ Architekt'. Aan de oostzijde langs het spoor ligt de monumentale Villa Coppin en aansluitend een burgerhuis met elementen ontleend aan de neo-Lodewijk XVI-stijl.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1957/68.
  • DEBRUYN J. s.d.: Verklaring straatnamen Zaventem, onuitgegeven nota’s.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Karel Quitmannplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/16643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.